Jump to content

Tom és Jerry szindróma

2015. 06. 05. 16:05

Mindenki ismeri az amerikai mesefilmet, Tom és Jerry-t. Most azonban az orvosi értelemben vett Tom és Jerry szindrómáról lesz szó.


Ultrahangon kommunikálnak egymással az egerek egymás között, de ugyanígy a patkányok is. Na persze, ezt a frekvenciatartományt a macskák is érzékelik, emiatt olyan sikeres vadászok a cicák. Csakhogy ahogy az életük végéhez közelednek kedvenceink, az ultrahang akár halálos is lehet számukra, rohamokat válthatnak ki. A meséből ismert macska és egér karakterek állandó háborúja miatt nevezték el ezt a jelenséget Tom és Jerry szindrómának.

Egy brit online felmérésben 96 gazda számolt be arról, hogy mi vált ki rohamot macskájánál. A legtöbb állat az evőeszközök és a porcelán tányérnak összekoccanásától, az alufólia csörgésétől, a poharak koccanásától lesz rosszul. Az enyhébb tünetek kimerülnek az izomrángásban, eszméletvesztésben. Ez a szindróma mindenféle macskát érint, legyen az keverék vagy fajtiszta.

Azok a Tom és Jerry szindrómát produkáló állatok, amelyek a felmérésben részt vett, már két éve produkálták a tüneteket. Ezek a cicák éltes korú állatok voltak, de még nem találtak egyértelműen összefüggést a kor előrehaladta és a szindróma összefüggése között.

Idősödő állatainkat úgy lehet megkímélni a Tomy és Jerry szindróma tüneteitől, hogy a fent említett hanghatásoktól megkíméljük őket.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)