Jump to content

Büdös lehelet okozója

2015. 06. 20. 16:00

Szívesen bújsz kedvencedhez, de cicád szája iszonyú szagot áraszt? Nem árt meglátogatni az állatorvost.

 

Ha a cica nyelve kilóg, folyton nyálazik, ráadásul még bűzlik is, akkor nagy valószínűséggel az állat fogai nincsenek rendben. Így van ez az embernél is. Márpedig akkor fogorvoshoz fordulunk, kedvenceinket pedig állatorvoshoz kell vinni.

A cica szájában számos baktérium meghúzódik és teszi dolgát, némelyik hasznosat, némelyik pedig ártót. De ha a baktériumok túlságosan elszaporodnak, büdös leheletet idéznek. A bacik a zugokban megtelepednek, és azonnal szaporodásnak indulnak, a fogtestre tapadnak, majd megkövesednek és már ki is alakult a fogkő.

Ez további következményeket von magával, ugyanis a fogkő lenyomja a fogínyt és tovább szaporodnak a bacik. Az íny begyullad, a fog elvesztéséhez is vezethet, valamint számos más egészségügyi problémát is okozhat kedvencünk szervezetében. A fogbetegség okozhat máj- és vesebetegséget.

Macskák esetében a fogkő eltávolítása nem egyszerű, hiszen altatni kell az állatot, ami önmagában is kockázattal járhat. Éppen ezért a megelőzés a megoldás. Másfél éves kortól érdemes évente elvinni a fogazat ellenőrzésére. A fogkő eltávolítására nagyon jó otthoni módszer a minőségi száraztáp adagolása és a fogmosás is.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fortó: flickr.com)