Jump to content

Kényes téma: macska fürdetése. Mikor kell? Kell-e?

2015. 07. 17. 17:00

A nagy hőségben naponta többször villámfürdőt veszünk, minden gondolkodás nélkül. Akkor nyerjük vissza komfortérzetünket és egy kicsit lehűtjük magunkat. Ilyenkor megfordul a fejünkben, hogy a macskákat is meg lehet füröszteni?

Mint ismeretes, a cicák napjuk egy jelentős (nagyon jelentős) részében szunyókálnak, másik részében meg mosakodnak. Vagyis nagyon tiszta állatok. Kínosan ügyelnek erre, ám néha szükséges a fürdés.

Az interneten rengeteg vicces videó kerül fel a macskák víziszonyáról. Azaz a cicák legtöbbje, ahogy csak lehet, foggal-körömmel hadakoznak a fürdő ellen. Kis százalékuk azonban mégis szereti a vizet. Az, hogy egy cica mennyire kedveli a vizet, főleg attól függ, hogy ősei mennyire voltak a fürdés hívei, mennyire volt szükségük a fürdésre. Az Európában élő macskák őseinek nem volt szüksége a fürdésre, hiszen a klíma nem igényelte ezt a hűtési módot. A mediterrán vidékek macskaféléi már szívesebben mártóznak meg a vízben. A hideg éghajlaton élő macskák megint nem igénylik a hidegben a hűtőfürdőt.

A már háziasított macskák közül a mediterrán felmenőkkel rendelkező cicák – például az angóra, burmai macska – kimondottan kedvelik a vizet, míg a közép-európai macskák utálják. Ám még ettől függetlenül is nagyok a macskák fürdés igényének eltérései.

Egyértelmű, hogy ha az állatunk szőre valamilyen makacs szennyeződéssel érintkezik, és fürdetéssel meg lehet szabadulni attól, akkor irány a kád. Ha azonban a szennyezés olyan mértékű, és olyan anyaggal szennyeződött a cica bundája, hogy az állat számára veszélyes is lehet annak lenyalogatása, akkor érdemesebb a szőr megnyírásával kiküszöbölni a problémát.

Mivel tiszta állat a cica, bundáját ügyesen karban tartja, így elég évente néhány alkalommal megfürdetni langyos vízben. Fürdetéséhez használjunk macskasampont, majd alaposan öblítsük le. Az öblítés nagyon fontos, ugyanis hiába a fürdetés, a cica ezután még alaposan meg fog mosakodni.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)