Jump to content

Ami neked jó, cicádnak mérgező lehet

2015. 07. 20. 17:00

Az igazán macskapárti emberek minél jobb falatokkal igyekeznek kedvezni állataiknak. Csakhogy ami nekünk finom, az nem biztos, hogy a cicának is, még inkább nem egészséges számára. Melyek ezek az ételek?

Az N-propil diszulfid mérgező nyávogó állataink számára, mert vérszegénységet okozhat, valamint hatására a vörösvérsejtek szétesnek. Hogy miben található ez? A hagymában és a fokhagymában, vagyis ezektől kíméljük meg a cicánkat.

A koffein számunkra kedvező hatással lehet, de a macskáknak mérgező. Reszketést, hányás, hasmenést okozhat. Ugyanúgy felélénkíti az idegrendszerüket, mint a miénket.

A burgonyafélék családjába tartozó növényekben található egy glikoalkaloid szolalin nevezetű anyag, amely mérgező a cica számára. A főtt burgonya, paradicsom, paprika, padlizsán, nadragulya nem jelent veszélyt a macska szervezetének, de nyersen nem szabad adni. Fontos tudni, hogy a burgonyafélék levele és szára is mérgező a macskákra nézve.

Ezen kívül a szőlőt is érdemes állatunknak elkerülnie nyers és aszalt, mazsola formában is, mert szintén bajokat okoz.

Imádjuk a csokit. Habár túlzott fogyasztása ártalmas fogainkra és súlyunkra is, de a mértékkel fogyasztott csokoládénak vannak jótékony hatásai is. Ám a macska számára kedvezőtlen hatású a teobromin alkaloid miatt. Kis mennyiségű csokoládéfogyasztás is hasmenést, hányást, lázt, rohamot, súlyosabb esetben kómát is okozhat, mint bármelyik másik mérgezés.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)