Jump to content

Kényes cicaterület a fül. Hogyan tisztítsd?

2015. 07. 20. 09:00

Ha a cicád a fülét vakarja, ráadásul elég gyakran, akkor vagy fáj a füle, de legalábbis viszket, kellemetlen érzés számára, mert füle koszos és nem tudja kitakarítani. A gazdikra vagy állatorvos segítsége szükséges füle kezelésére.

Hosszú hallójáratuk van a cicáknak, így nagyon óvatosan kell bánni akkor, amikor annak tisztítására adjuk fejünket.

Célszerű törölközőbe vagy valamilyen takaróba tekerni a macskát, hogy ne kelljen még négy, karmokkal felfegyverzett lábaival is hadakoznunk. Csak a fejét hagyjuk kint az állatnak.

A fülkagylóval kezdjük a tisztítást, méghozzá belülről kifelé haladó mozdulatokkal. Ehhez vattapamacsot vagy fültisztító pálcikát használjunk, amit vízbe, vagy kamillateába áztatunk. A megnedvesített pálcikával, vattával óvatosan és finoman távolítsuk el a fülben lévő szennyeződést és fülzsírt. A fülkagyló után jöhet a hallójárat előtt található porcos rész tisztítása, de arra nagyon vigyázzunk, hogy a hallójáratba ne dugjuk bele a pálcikát. A cica ekkor ösztönösen megrázhatja a fejét, és ez komoly sérüléssel járhat.

Érdemes, csak a látható részt kitakarítani. Ha azonban lényegesen sok fülviasz gyűlt össze a hallójárat bejáratánál, akkor pár másodperces beavatkozással távolítsuk azt el.

Ha azt szeretnéd, hogy cicád számára ez a művelet ne rögzüljön be negatív eseményként, érdemes a fültisztítási procedúra után egy kis meglepetés finomsággal kedveskedni neki.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)