Jump to content

Fertőző bélgyulladás a szabadon élőknél

2015. 11. 19. 17:00

A macskák nagy túlélők, hiszen kilenc életet is nekik tulajdonítanak. A betegségek azonban ezeket a szőrös kedvenceket is elérhetik.


Sőt némelyik betegség a kilenc élet ellenére is halálos lehet. Ezek egyike a fertőző bélgyulladás, amelyet egy vírus okoz, és a gyomorbél traktust fertőzi meg. A vírus hatására az állat fehérvérsejtjeinek legtöbbje elpusztul. A 4-5 napig lappangó betegség véres hasmenéssel, lázzal, hányással jár. A tünetek legyengítik a macska szervezetét, és mivel a cicák ilyen esetben elbújnak, el is pusztulhat, ha nem cselekszünk időben. Még ha időben felfedezzük, hogy a cicánál nagy baj van és orvoshoz is visszük, akkor is esély van az állat elpusztulására. A vírus hamar legyengíti az állat immunrendszerét, így más betegségekre is sokkal fogékonyabbá válhat.

Leginkább azok a cicák vannak veszélyben ezzel a betegséggel szemben, amelyek szabadon élnek, hiszen nagy területet bejárnak egy nap folyamán és a sűrű mosakodással szervezetükbe kerülhet a vírus. A fertőző bélgyulladás ellen van védőoltás.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)