Jump to content

Egészségügyi problémákra utaló jelek – 1. rész

2016. 04. 26. 06:00

A velünk élő kedvenceink a család szerves tagjait képezik, így hamar észrevehetjük, ha valami megváltozik egészségi állapotukban, ám ez nem mindig egyértelmű. Mi jelzi, hogy baj van kedvencüknél?

A cicák nagy egyéniségek, sokszor még a gazdi sem igazodik ki macskája viselkedésén, éppen ezért nem is biztos, hogy észrevesz bármilyen árulkodó jelet arról, hogy az állat beteg. Jellemzően egész nap heverésznek, de ezt a tevékenységet azzal szakítja meg, hogy olykor egy másik helyet keres a zavartalan alváshoz, vagy körbenéz területén. Teljesen megszokott és hétköznapi ez egy cica életében, de ha arra leszünk figyelmesek, hogy a cica a szokottnál jóval többet és többször iszik, akkor azt is figyelni érdemes a vizeletre is. Ha túl sokat ürít, akkor akár vesebaj is állhat a háttérben.

A szabadba is kijáró cicák gyorsabban elkapnak bármilyen fertőzést, így fülükbe juthat, na nem a szó, hanem sajnos az atka. Ha szokatlan varakózásra figyelsz fel, amely a macska fülét érinti, barnás, feketés váladék távozik a fülből, akkor bizony atkainvázió van kedvenced fülében. Mivel a fülkagyló mélyébe le kell nyúlni és ki kell tisztítani az élősködőket, így azt csakis állatorvos végezheti el.

A folytonos vakarózás jelezheti, hogy bélférgek telepedtek meg a macska szervezetében. A súlycsökkenés szintén erre utalhat.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; flickr.com/kép)