Jump to content

Súlyos betegség a cicák körében a fertőző bélgyulladás

2016. 05. 25. 07:00

Hozzá vagyunk szokva, hogy cicánk egész nap szunyálnak, játszanak, életért nyávognak, kunyerálnak, de csak nagyon ritkán betegek. Azért még néha még náluk is lehet baj.

Egyes betegség csak levertséget, étvágytalanságot okoz az állatnál, de szemmel láthatóan nem érzi magát jól, míg más betegség akár a cicánk életébe kerülhet. A fertőző bélgyulladás nem tréfa, amelyet a Panleukopenia vírus okoz, megfertőzve a bélrendszert. A fertőző bélgyulladás jele lehet a magas láz, a hányás és a véres ürülék is, ráadásul a folyadékveszteség miatt gyorsan kiszáradhat az állat. Nem azonnal jelentkezik a fertőzés, hanem 4-5 nap lappangási idő múlva. A lappangási időben esélytelen bármit is észrevennie a gazdinak, ám amikor az első tünet megjelenik, azonnal meg kell kezdeni a kezelést, vagyis állatorvoshoz kell vinni a cicát. Még így sem 100%, hogy megmentettük kedvencünket, de esélyt adjunk a felépülésre. Ebben az állapotban a cica immunrendszere is legyengül, így akár más betegséget is könnyebben elkap. Maga a fertőző bélgyulladás sokkal nagyobb veszélyt jelent a szabadba is kiengedett cicákra, mint azokra, amelyek egész nap a lakásban tartózkodnak.

A fertőző bélgyulladás vírusának begyűjtéséhez egyáltalán nem kell sok. A fertőzött területen való átkelés közben is elkaphatja az állat.

Szerencsére van ellene védőoltás. Azok a cicák, amelyek a szabadba is kijárhatnak, érdemes évente sűrűbben beoltatni a fertőző bélgyulladás ellen őket.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; flickr.com/kép)