Jump to content

Lehet vegetáriánus a macska?

2016. 07. 16. 08:00

Sokakat érint az elhízás. A túl sok élelem fogyasztása és a kevés mozgás elhízáshoz vezethet, állataink számára szintén, amely egészségügyi panaszokkal is járhat. Egy másik vonulatot képviselnek azok, akik vegetáriánusok.

A vegetáriánusok nem fogyasztanak húst ezt tudjuk. Az ilyen személyek a velük élő állatnak is legszívesebben húsmentes kosztot biztosítana. Valóban olyakor szívesen elfogyasztják a cicák és a kutyusok is az egyes zöldségeket, gyümölcsöket. Arra azonban nem kötelezhetjük őket, hogy csakis ilyen ételeket fogyasszanak ezentúl, táplálkozásul nagy részét a húsok teszik ki.

Ha csak a biológiai szempontból közelítjük meg, akkor lényegében lehetséges lenne, hogy csak növényi eredetű táplálékot vegyenek magukhoz, ugyanis szervezetük képes arra, hogy azokból állítson elő fehérjét. Erre azonban a macskák egyáltalán nem képesek. Ők azok, akiknek szervezete azonban nem képes erre, így azonban a vegetarianizmus macska módra kivitelezhetetlen. Az ő szervezetük csakis állati eredetű proteinből nyeri ki a létfontosságú aminosavakat és zsírsavakat. Nem azt jelenti, hogy a hús mellé néha nem fogyasztanak némi kis zöldséget.

Létezik már olyan húsmentes macskatáp, amely húst ugyan nem, de a létfontosságú aminosavat tartalmazza. Az állatorvosok véleménye ezekről a termékekről nem egységes.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu/forrás; flickr.com/képek)