Jump to content

Csípős cicák

2016. 07. 26. 07:00

A cicák igazi nagy vadászok. A lakásban élő állatoknak csak akkor van esélye egy kis vadászatra, ha valamilyen rovar, netán rágcsáló az otthonukba téved.

Ilyenformán csípő, szúró rovarokkal is találkozhat a macska. A szálló, zizegő jószág hamar eltereli a cicák figyelmét, önfeledt vadászatva kezdenek. Azonnal minden idegszálukkal arra készülnek, hogy repképtelenné tegyék áldozatukat. Kapkodnak a mancsukkal, ha pedig már a földre terítették, akkor megszimatolják. Ezek azok a veszélyes helyzetek, amikor az ártalmatlannak vélt, apró, földre került rovat megcsípi a cicát. Egy-két ilyen eset és a macskák megtanulják, hogy melyik rovarral lehet foglalkozni, és melyikkel nem, mert veszélyes.

Vannak azonban cicák, amelyek kezdő vadászok, vagy soha azelőtt még szúrós jószággal nem találkoztak. A gazdáik gyakran megörökítik kedvencük sérülését, amely inkább kellemetlen, mint fájdalmas, de érdekes külsőt kölcsönöz a csípés a cicáknak. A csípés fájdalmas, utána viszont csak a felduzzadt terület árulkodik arról, hogy méh vagy darázscsípés áldozata lett. Ahogy az emberek között is vannak olyanok, akik a csípésre allergiás reakcióval válaszolnak, úgy a cicák között is. Az koordinálatlan mozgás, az izomgöcs, a levertség, a duzzadtság torokban és a szájban állatorvosi segítséget kíván. Más esetben azonban hamar lelohad a duzzanat, és semmi maradandó nem lesz a cica esetében és talán örökre megjegyzi, hogy a méh és a darázs nem a vadászat megfelelő prédája.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu/forrás; flickr.com/képek)