Jump to content

Ha megkarmolt a macska…

2016. 11. 03. 07:00

Akinek macskái vannak, az jól tudja, hogy minden rosszindulat nélkül, játék közben könnyen összegyűjthet kedvencétől kisebb vagy nagyobb karmolásokat.

A legtöbb karmolás veszélytelen. Ha ez nem így lenne, a fél ország az orvosnál töltené napjait, hiszen a cicatartók körében általános az ilyenfajta sérülés beszerzése. Csakhogy nem mindig marad ártalmatlan, ugyanis van olyan betegség, amelyet a macska karmai által kaphat el az ember.

A karmolások ugyan fájhatnak, de legtöbb esetben semmi mással nem kell számolni. Egy játék közbeni túlhevül pillanat, egy erejét fitogtató macska könnyen ejthet kisebb karmolásokat bőrünkön. Ha azonban a karmolással vagy a harapással betegséget is elkapunk, annak következményei vannak. Egy karmolást követően nagyjából két hétre rá megduzzadhatnak a nyirokcsomók. Egy baktérium került a szervezetbe, amely a cicának nem okoz gondot, de az ember számára már okozhat.

Mivel általában a kezünket érinti a legtöbb karmolás és harapás, így a hónalj, vagy a nyaki nyirokcsomói duzzadhatnak meg. Ha a megbetegedés súlyosabb, akkor a test többi pontján is begyulladhatnak a nyirokcsomók. Láz, fejfájás, étvágytalanság is kísérheti a baktérium jelenlétét. Azt gondolnánk, hogy csak az utcáról befogadott, ápolatlan, elhanyagolt cicáktól lehet ezt elkapni, valójában pedig a lakásban tartott cicákra is igaz ez.

Ezért szükséges minden karmolás után az azonnali fertőtlenítés. Ha néhány nap elteltével a fent leírt tüneteket észleljük magunkon, akkor orvoshoz kell fordulni, és be kell számolni a macskakarmolásról, mint lehetséges okról. Antibiotikummal gyorsan kezelhető.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

 

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)