Jump to content

Betoppantak az életünkbe és a szívünkbe is

2017. 02. 08. 06:00

A macska kifejezés hallatán a sok háztartásban megtalálható, összegömbölyödve alvó házi macskára gondolunk. Nem csoda, hiszen az egyik legkedveltebb háziállatunk.

A háziasított macskákat jól ismerjük, hiszen ha nincs is otthonunkba, mégis jól tudjuk milyen állatok. A vadonban is élnek macskák, vadak és nagyobbak, de a testfelépítésük nagyban hasonlít a házi macskáéhoz. A testalkatuk is hasonló, valamint az a tulajdonságuk, hogy körmeiket vissza tudják húzni. Egy, csak egy macskaféle különbözik ebben, mégpedig a gepárd.

Megkülönböztetjük a macskákat üvölteni nem, de dorombolni képes kismacskákra, valamint az üvölteni képes, de dorombolni nem képes nagymacskákra.

Habár az évmilliók alatt másfelé fejlődtek egyes macskák, mégis a közös ősük ugyanolyan erényekkel bírt, mint a mostani macskafélék. Ügyesen vadászott, kiváló látására, hallására és szaglására hagyatkozva kapta el prédáját. Annyira jól alkalmazkodott, hogy hamarosan a világ majdcsak minden kontinensét benépesítette.

A vadmacska akkor közeledett leginkább az emberhez, amikor a házak táján elszaporodó apró rágcsálókban meglátták a fantáziát. Egyre inkább az ember közelébe merészkedtek, amely olyan jól sikerült, hogy azóta már a szívünket és az otthonunkat is megosztjuk a bársonytalpú macskákkal.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)