Jump to content

A nagy vadász bajba is kerülhet

2017. 07. 23. 19:00

A macskából nem tűnt el a vadászösztön még akkor sem, ha minden nap friss ételt kínálunk nekik. Így van ez jól.

Sok cica él csakis lakáson belül, vagyis a szabadba nem is jut szinte soha. Ezeknek az állatoknak az élete kevesebb inger vegyül, mint annak, amelyik ki is mehet és vadászhat. Jobb híján minden mozgóra rávetik magukat.

Így van ez a legyekkel is. Amelyik cica a kinti környezetet is élvezheti, az is vadászhat a legyekre, de a szobacica is. Büszkék is vagyunk kedvencünkre, ha egy lakásban tartózkodó legyet levadászik. Kell is a mozgás, a vadászszellem, csakhogy arra nem is gondolunk, hogy ebből baj is származhat.

A macskák nagyon tiszta állatok, mi pedig igyekszünk megvédeni kedvencünk életét a parazitáktól. Ám a legyek pontosan a petéjük lerakására alkalmas felületet keresnek, és a hosszúszőrű cicák bundája ilyen. A légy a lárváit a szőr tövébe rakja, ott élnek. A macskánk érezi, hogy illetéktelen vették birtokba szőrét, és igyekszik vakarózással, kiharapással eltávolítani azokat, de csak sebet okoz saját bőrén, amely még inkább kedvez a lárváknak. A sérült szövetbe a nyüvek még könnyebben bejutnak.

Ez az állapot nemcsak kellemetlen a macska számára, de fájdalmas is lehet. A seb is csúnya látvány, de emellé viszket, fájdalmas és az állat belázasodhat. Ha észrevesszük a sebet a cicánkon, azonnal állatorvoshoz kell vele fordulni, aki megtisztítja és a szőrtől is megszabadítja a felületet, és megkezdi a lárvák kiirtását.

Könnyen lehet, hogy nem csak az a felület érintett, ezért át kell alaposan vizsgálni a macska testét. Az állatorvos fájdalomcsillapítást és antibiotikumos kezelést alkalmazhat, de így is idő szüksége ahhoz, hogy megszabaduljon a kellemetlen vendégektől.

Hiba olyan tiszta állatok cicáink, mégis szükség van arra, hogy a gazdi rendszeres szőrápolásban részesítse főleg hosszúszőrű kedvencét.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)