Jump to content

Sétára fognád a cicádat? Ahhoz kell a cica beleegyezése is

2017. 09. 06. 20:00

Mi sem természetesebb, mint egy kutyát, amelyik a lakásban él, naponta levisszük sétálni. És a macskákkal mi a helyzet?

Elég, ha csak az orruk előtt megrázzuk a hámot, a nyakörvet vagy a pórázt, kutyáink zöme örömmel reagálnak ezekre a mozdulatokra. Végre mozgás, szabadság, természet, szagok, ingerek. Sok kutyát tartanak lakásban, így sétára kell őket fogni ahhoz, hogy mozogjanak és dolgaikat elintézzék. Ugyanezt macskákról nem mondhatjuk el, pedig nagyon sok cica él csak a lakásban. Joggal feltételezhetnénk, hogy számukra is szükség lenne a szabadban lenni. Az állatkereskedésekben látni is macskahámot, amely ugyancsak arra a feltételezésre ad okot, hogy a cicák is sétálhatnak pórázon.

Ezt te csak úgy gondolod, ugyanis állatorvosok szerint a macskák közel sem úgy reagálnak a külvilágra, mint a kutyák. Pláne nem azok a példányok, amelyek a ház falai között élnek már évek óta. Az ilyen cicák számára a külső, környezeti zaj sokkal intenzívebb, mint azoknak, amelyek kint is kóborolhatnak. Nehezebben viselik a kinti világ hanghatásait és legtöbbjük annyira megijed, hogy pánikba esik.

A lakásban tartott cicák úgy viselkednek a sétával, mint a fürdéssel. Köztük is akad olyan, amelyik meghazudtolja a sztereotípiát és szereti a fürdést, ugyanúgy a sétát, hámot is elviseli némelyik.

Ha szeretnéd sétára bírni cicádat, akkor eleinte a hámmal és a pórázzal kell megismerkedtetni, és ha azt már elviseli magán, akkor lehet néhány percre kivinni a szabadba. A lényeg, hogy csak apránként, fokozatosan szokassuk a kinti légkörhöz. Később lehet növelni az időtartamot és a távolságot is.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)