Jump to content

A dagasztás okai

2018. 02. 17. 07:00

Még az is ismerheti a macskák dagasztását, akinek otthon nincs saját cicája. A cicák szeretnek dögönyözni, amelynek hátterében régről hozott ösztönök lapulnak.

Ha láttál már kölyök kismacskákat szopni, akkor ezt a dagasztó mozdulatot láthattad esetükben is. A cicák esetében úgy tűnik, hogy még felnőtt korban is megmarad ez a szopási reflexhez tartozó mozdulat. Ez már akár kielégítő válasz is lehetne arra a kérdésre, hogy miért gyúrnak vagy dagasztanak a cicák, ám a háttérben más is állhat.

A cicák olykor nekidörgölőznek tárgyaknak, vagy az embernek is, amely azért van, mert az illatmirigyeikből így kenik rá az adott tárgyra a saját illatanyagukat, amellyel megjelölik területüket is. Csakhogy a cicák talpán is van ilyen illatmirigy, így könnyen lehet, hogy a dögönyözésben az is benne van, hogy ilyen formán is nyomot hagyjanak maguk után.

Dagasztani akkor szoktak a cicák, amikor biztonságban érzik magukat. Az is lehetséges magyarázat erre a mozdulatra, hogy ez egy önnyugtató megoldás.

Egy másik lehetséges ok a dögönyözésre, hogy a fekhelyüket így igyekeznek még puhábbá tenni. Egyes megfigyelések szerint a nőstény macskák a tüzelés időszaka előtt sokkal intenzívebben dagasztanak, amely felhívás lehet a kandúrok számára is.

A cicák dagasztásának tehát van haszna a fekhely elkészítésében is, de a szociális kapcsolatok kifejezésében is szerepet játszik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com, giphy.com/képek)