Jump to content

Ha kopasz a macska, de nem a fajtája miatt

2018. 03. 13. 07:00

A macskák is lehetnek kopaszok, és nem azok, amelyek eleve a kopasz macska fajtába tartoznak, hanem valami egész más áll a kopaszodás hátterében.

A környezeti hatások ugyanúgy befolyásolják állataink életének minőségét, így a stressz, a frusztráció következtében a feszültséget úgy igyekezhetnek levezetni, hogy állandóan mosakodnak. Az emberek között is vannak, akik a feszültségtől a haj tépkedésével és egyéb kényszeres viselkedéssel igyekeznek megszabadulni. A cicák esetében ezt jelenti az állandó mosakodás. Következtében pedig kopasz foltok alakulhatnak ki a cicán.

Sokféle oka lehet annak, ha a cica stresszes. Viselkedhet vele erőszakosan a gazdi, de az is megzavarhatja lelki nyugalmát, ha több fajtársával kell élnie, és nem mindegyikükkel jön ki jól. Ugyancsak kihat nyugalmára az is, ha sokszor kell szembesülnie környezetváltozással, megváltozik az élete, a napi ritmusa. Ha a zavart okoz állapot tartósan fennáll, a macska mosakodással igyekszik attól megszabadulni, és sokszor okoz magán így kopasz foltokat, legtöbbször a hasán, vagy a hátsó lábainak belső felén.

A gondos gazdinak észre kell vennie macskája megváltozott szokását, és még állatorvos segítségét sem kell kérni akkor, ha biztosítani tudja a napirendet, a cicával való foglalkozást. Emellé kaphat vitamint is, hogy immunrendszere megerősödjön.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)