Jump to content

Macskák a szabadban (is)

2018. 03. 15. 20:00

Az az állat, amelyiknek nincs a szabadba kijárása, egészen más gondozást igényelhet, mint az, amelyik be is járhat, de kint is lehet. Így a kint élő cicákkal is máshogy kell bánni.

A cicák szeretnek napozni, a kertben, a szomszédban bóklászni, vadászni, játszani.

Akinek olyan cicája van, aki a szabadban is tartózkodhat, valószínűleg tapasztalta már, hogy az ilyen állatok akár napokra eltűnhetnek. Ilyenkor a gondos gazdi mindig retteg, hogy vajon épségben hazaér-e kedvence. Azok a cicák, amelyek kimehetnek, de bent is megtűrtek, biztosítani kell számukra olyan a szabad ki- és bejárásra lehetőséget. Bármennyi időt is távol az otthonától, akkor is be tud menni a helyére, ha a házban nem tartózkodik a gazdi.

Amelyik cicának szabad kijárása van, kisebb és nagyobb dolgát elvégzi odakint, ám ettől függetlenül a házba is bejár, ugyanúgy szükség van alomtálca biztosítására. Ha abba is elvégzi a dolgát, ugyan jóval ritkábban, mint a benti cicák, de ugyanúgy szükséges kitakarítani, amennyiben a kellemetlen szagokat el akarjuk kerülni az otthonunkban.

Amennyiben a cica kijárhat a szabadba, úgy számos élelemforrásra rátalálhat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy otthon ne kellene számára élelemet biztosítani. A párzási időszak ráadásul nagyobb energiát igényel a nőstény és a hím cicák esetében is.

Ha a cica a szabadba is kijárhat, az több veszélyforrást is tartogathat. A forgalom, a szomszédban élő más állatok, a párzási időszakban felmerülő veszekedések, fertőzések mind leselkedhet rá.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek (A képek illusztrációk)