Jump to content

A csupaszok az emberrel legközvetlenebb cicák

2018. 03. 28. 08:00

A macskák igen öntörvényű állatok, de emiatt szeretjük őket nagyon. Azért is van annyi cica szerető családban. Egy brit felmérés szerint kiderült, hogy melyik macskák a velünk leginkább barátkozók, és melyik nem.

A vizsgálat közel 130 brit cicára terjedt ki. A 14 fajta macska között volt csupasz cicától kezdve a rövidszőrű házimacskán át a hosszúszőrűekig. Életkorukat tekintve is nagyon vegyes volt a társaság, ugyanis volt közöttük alig néhány hetes kiscica, de öreg állatok úgyszintén. A kísérletben ugyanúgy részt vettek nőstények és hímek egyaránt. Mindegyik macska gazdájával élt, de míg egyes cicák csak egy emberrel osztották meg az otthonukat, addig más macskák népesebb emberi családdal éltek egy fedél alatt.

A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy melyik fajtájú macska szeret leginkább az ember társaságában lenni, melyik az, amelyik tudomásul sem akarja venni az ember létezését, és melyik az, amelyik megijed mindenkitől.

A vizsgálati eredmény alapján a kopasz cicák tűntek az emberhez leginkább közelítő macskafajtának. Ki tudja, csupasz bőrének jól esik az emberrel való érintkezés? A házimacskák, azok közül is a rövidszőrűek vették leginkább semmibe az embert. A szfinxek, vagyis a csupasz cicák még a fürdésre is úgy reagáltak, ahogy a macskák csak ritkán, elfogadták a helyzetet (ha nem is mindig szerették). A felmérésből azonban az is kiderült, hogy a fajtiszta cicák kedvelik leginkább az emberi közelséget. Lehet tenyésztésük körülményeinek köszönhető ez? A házimacskák szabadabban jönnek-mennek, szaporodnak és sokszor az utca neveli őket, amely akkor is kihathat életükre, ha már gazdissá válnak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)