Jump to content

A büntetéssel csak a makacsságot szítjuk

2018. 04. 10. 07:00

Ahogy gyermeket nevelni sem mindig egyszerű, úgy egy állatot megfelelően szocializálni is időigényes lehet. A macskákra meg azt mondják, hogy különösen öntörvényűek.

Valóban különleges állatok a cicák, és máshogy reagálnak a külvilágra, mint a kutyák, más a viselkedésük. Csinálnak olykor furcsaságokat, és amikor már azt hiszed, hogy teljesen ismered, kiderül, hogy van még mit rejtegetnie.

Egy macskával nem lehet úgy bánni, mint egy kutyával. Nálunk nem biztos, hogy ugyanaz a nevelési módszer működik. A cicák makacs, de okos jószágok. Ha a gazdi megbünteti valami nem tetsző dolog, nem ritka, hogy folytatni fogja ugyanazt a tevékenységét. Ettől sok macskás gazdi a „falra mászik”. A cicák esetében a legjobb motiváció a finom nasi bevezetése. Vásároljunk számukra valami olyan finom jutalomfalatot, amelyet a cica tényleg szeret. Ha megtaláltuk a finomságot, akkor minden olyan cselekedeténél, amely jó, adjunk egy jutalomfalatot. Ez a pozitív megerősítés. Azt tudatosítjuk benne, ami jó, amit szabad csinálnia.

A legfontosabb gazdiként megjegyezni, hogy a büntetéssel csak makacsságát erősíted a cicának. Nemcsak hogy folytatni fogja azt, amit épp elkerülni szeretnél, de még azt is elérheted, hogy félni fog állatod.

Ha nem akarod mindig jutalomfalattal motiválni, akkor szerezz be egy klikkert, amelynek használata során, a kattogás hangját hamar összekapcsolja a tevékenységgel.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | flickr.com/képek)