Jump to content

Mit tehet az állat…

2018. 04. 11. 06:00

Gyermekeink számára minden jót szeretnénk megadni, de úgy, hogy ne elkényeztetett felnőttekként kerüljenek ki a világba, hanem értelmes és érző emberekként.

Nemcsak a szülői nevelés és az iskolázottság adhat sokat a gyerekeknek, hanem az állatok is. Sokan hiszik és vallják, valamint a gyakorlatban is engedik gyermekeiket állatokkal ismerkedni. Sőt a legtöbb család otthonában él is valamilyen kedvenc, amely hozzájárul a gyerkőc személyiségformálásához.

Már babaként állatos figurákkal, mesékkel, zenékkel, játékokkal látjuk el gyermekeinket, szabad utat engedve annak, hogy megismerjék az állatvilágot. A háziállatokkal akár napi kapcsolatot ápoló gyerekek megismerkedhetnek vadon élő, más kontinens állataival is, ha vadasparkba vagy állatkertbe látogatnak el. Ártani nem fogunk a gyerekeknek ez biztos, mert a gyerkőcök imádják az állatokat. Ha van is olyan állatfaj, amelytől tartanak, egy másikban biztosan megtalálja a bájt, a kedvességet.

Van az a mondás, hogy aki a virágot szereti, az rossz ember nem lehet. Nos, ez az állatszerető emberre is igaz. A gyerekekben élő állatok iránti szeretetre alapozva meg lehet kezdeni a környezettudatos nevelést is. Amíg az állatokkal foglalkoznak a gyerekek, megismeri azok élőhelyét, szokásait, így ismer meg egyre többet a környezetéből, a világból. Ha pedig otthon is van saját kedvence, akkor megtanulhatja, hogy egy élőlényről való gondoskodás milyen felelősségteljes cselekedet.

Bármilyen állat iránt érdeklődik is egy gyermek, sokat megtanulhat az adott fajról, az élőhelyéről, a viselkedéséről, és észrevétlenül válhat egy-egy téma kis tudósává. Emellett az állatok közelsége nyugtató, szórakoztató.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | flickr.com, giphy.com/képek)