Jump to content

Ha jót akarsz a cicádnak

2018. 05. 05. 08:00

A velünk élő állatok sok családban többek a házi kedvencnél. Sokkal inkább családtagként tartjuk őket számon, így a bánásmód is ahhoz hasonló, mint ahogy a szeretteinkkel viselkedünk.

Ha pedig már úgy bánunk a cicánkkal, mint egy családtaggal, akkor fontos, hogy jól érezze magát környezetében. Sokat tehetünk annak érdekében, hogy kényelmes, szerethető otthont biztosítsunk kedvencünknek. Ha ez a szándékunk, akkor rendszeresen takarítani kell a macskaalmot, amely a cica érdekeit is szolgálja, de a házba is kellemesebb belépni, ha nincs macskapisi szag.

A szeretett állatról való gondoskodás egyik alapfeladata, hogy enni adunk a cicának. Csak annyit tegyünk ki, amennyit elfogyaszt. Ki szeret kihűlt, a tányérra száradt ételt enni? A macska sem. Ezért, ha nem fogyasztja el cicánk az eledelt rövid időn belül, akkor mehet a szemetesbe.

A cicák hallása sokkal jobb, mint az emberé, ezért a hangos zaj kifejezetten kellemetlen számukra. Nem csoda, hogy megpróbálnak elmenekülni attól.

A felelős állattartó annak ismeretében vesz magához állatot, hogy naponta időt szán az állattal való foglalkozásra élete végéig. A cicáknak olykor igényük van az egyedüllétre, és el is vonulnak nyugodt helyre, ahol pihenhetnek, ám ez nem azt jelenti, hogy nincs szükségük gazdijuk szeretetére. Nehezen viselik azt, ha mellőzöttnek érik magukat.

A legtöbb macska utálja a vizet, a fürdést, de ha nincs komolyabb indok arra, hogy víz érje bundájukat, akkor egyáltalán nem is szükséges művelet a fürdetés. Naponta sok időt szánnak arra, hogy tisztán tartsák magukat.

Némelyik cica fél az autózástól, a hosszas utazástól. Nem is csak az utazás stresszeli, hanem az idegen környezet, ahová érkeznek. Amennyiben lehetséges, inkább hagyjuk otthon, és kérjünk meg valakit arra, hogy naponta etesse és töltsön kis időt a cicával.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | flickr.com/képek)