Jump to content

Szívbetegség ellen is macska

2018. 06. 02. 19:00

Aki szereti a macskákat nemcsak állatbarát, de a saját egészégére is ügyel. Hogyan? Hát a macskájával.

Arról már olvashattunk, hogy az idősebb korosztály számára az orvosok receptre íratnák fel. Nemcsak társasága van az esetleg magányosan élős idős személynek, de foglalkozni, gondoskodni kell valamiről, a rendszeres séta pedig jó hatással van az egészségre is.

A cicákkal nem kell sétára menni, mégis hasonlóan receptre lehetne kiírni őket, ugyanis társaságuk mellett az ember vérnyomása is alacsonyabb, és a macskatulajdonosok esetében kisebb az esélye annak, hogy szívrohamot kapjanak.

Ezt egy amerikai kutatásban rögzítették, mely során 10 év folyamatos követés alatt négyezer személyt vizsgáltak. A cicák mellett élő emberek kevésbé voltak stresszesek, vagy ha mégis azok voltak, a cicájuk közelében hamarabb lenyugodtak, a szívritmusuk is mérsékeltebb volt.

A cica simogatása, a vele való foglalkozás, játék során megnövekszik az ember szervezetében olyan hormonok szintje, amelyek csökkentik a stresszt. Egy árván maradt kiscica felnevelésében a pótanya szerepét betöltő személy szervezetében oxitocin termelődik, amely fokozza az érzelmi kapocs kialakulását macska és gazda között.

Az amerikai vizsgálat azt is bizonyította, hogy egy állat (mindegy, hogy cica, kutya vagy más) gondozása mellett kisebb az esély a depresszióra. 

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: flickr.com (A képek illusztrációk)