Jump to content

A macska, mint kártevő

2018. 07. 10. 07:00

Tetszik vagy sem, a macskák sok helyen betelepített kártevők. Ausztráliában óriási károkat okoznak.

Sok gazdi kedvence egy vagy több cica. Elkényeztetjük, agyonbabusgatjuk macskáinkat, de a világ más pontján nem kívánt élőlénynek számítanak. Már csak azért is, mert eredendően semmi keresnivalójuk sem lenne Ausztráliában, hiszen nem őshonos, hanem invazív, betelepített fajról van szó.

Ha ez ártalmatlannak tűnne, akkor eloszlatjuk ezt a tévhitet, ugyanis a vadon, Ausztráliában élő macskák olyan kárt okoznak a természetben, amely állatfajok kipusztulását idézheti elő. Nemcsak a madarak vannak veszélyben, hanem a gyíkok is. Egy-egy vadon élő macska számlájára akár negyven gyík is felírható naponta. Márpedig ez óriási bajt jelent néhány faj esetében.

Az ölben doromboló cukiságok tehát nem mindenhol ezt a képet testesítik meg. Ez esetben is az ember szólt bele a természet dolgaiba, amikor európai telepesek jelentek meg a kontinensen macskákkal felszerelkezve.

A vadon élő macskák a természetből szerzik be táplálékukat, és nagy rombolást végeznek egy-egy faj esetében. Míg a cicák a pocakjukat tömik, addig több őshonos állatfaj került a kihalás szélére.

Megpróbálták a macskák állományát ritkítani, eredménytelenül. A sterilizálás, mint új módszer sem vált be. Nagy a baj, mindez a macskák miatt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: flickr.com, independent.co.uk)