Jump to content

A macskák szeretik a tejet, de jó is nekik?

2018. 10. 05. 20:00

Az egerek imádják a sajtot, a kutyák a csontot, és a macskák rajongnak a tejért, tejtermékekért. Legalábbis a mesékből így tudjuk.

Annyi a valóság ebből, hogy a macskák tényleg szeretik a tejtermékeket, vagyis a vajat, a tejfölt ugyanúgy megennék, mint ahogy a tejet lefetyelik előszeretettek, de ettől függetlenül számukra nem ideális táplálék. A tejben tejcukor, vagyis laktóz található. Ez talán ismert is mindenki számára, csakhogy a tejcukor lebontásához szükséges enzim, a laktáz nincs a macskák szervezetében, ezért a szervezetük nem is tud mit kezdeni a laktózzal, így hasmenés formájában távozik a cicák szervezetéből.

Ha a macskák nem tudják lebontani a laktózt, akkor a kiscicák miért nem küzdenek állandó hasmenéssel, hisz a macska anyateje is tartalmaz laktózt? Csakhogy a kismacskák szervezete egészen addig termel laktázt, amíg az anyatejre szükségük van. Az elválasztás után, a szilág táplálék fogyasztásával lecsökken a laktáz termelődése és csak minimális sziten lesz jelen.

Márpedig, sokan emlékezhetnek arra vissza, hogy az idősebb generáció macskatartói rendszeresen kínálták meg cicáikat tejjel. Nem mérgező anyagról van szó, így nem káros az állatokra nézve, de hasmenést okoz náluk. Csakhogy a kint élő macskák esetében nem is vették észre azt, hogy a cica hasmenős vagy sem, azonban ez egy szobacica esetében nyomot, szagot hagy.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)