Jump to content

Elég ennyi belőlük

2018. 10. 16. 20:00

Habár sokan szeretik a lábuknak nekidörgölőző, doromboló cukiságokat, a cicákat, hiszen valóban nagy formák, de a természetben nagy kárt tudnak tenni.

Ausztrália és Új-Zéland őshonos élőlényei közé egyáltalán nem tartozik a macska. Az európai telepesek által behurcolt macskák feltalálták magukat, ami azzal járt, hogy az őshonos rovarok, hüllők és madárfajok becserkészésével élelemforrásra találtak. Sőt annyira jól érzik magukat az idegen tájon, hogy rendesen elszaporodtak. Ezzel azonban az a gond, hogy a macskák rovására az eredetileg is ott élő állatfajok némelyikét kihalás közeli állapotba kerültek.

Az új-zélandi Déli-sziget csücskében található város, Omaui vezetősége úgy döntött, hogy összeírják hány macskalakója van a településnek. Amelyik állat még nincs mikrochippel ellátva, azt megteszik. A nem kívánt szaporulat érdekében ivartalanítják azokat a cicákat, akik esetében ez még nem történt meg. Kénytelenek ezt a lépést megtenni annak érdekében, hogy a környezet sokszínűségét továbbra is fenn tudják tartani. Márpedig ez macskák mellett nem lehetséges, mert ezek a jó vadászok nagy kárt tesznek az őshonos állatvilágban.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)