Jump to content

Máshogy kellene etetni

2018. 11. 11. 19:00

A jóléti társadalmakban jellemzően megnő az elhízottak száma. Az elhízás nemcsak esztétikai probléma, sokkal inkább egészségügyi jelentősége van.

A jólét, az ételekhez való könnyű hozzáférés nagyobb lehetőséget ad a helytelen táplálkozásra és az elhízásra is. Ezt már felismertük, és egészségtudatos életmódra is sokan váltanak. Az egészségtelen étkezés, mozgásszegény életmód nemcsak az emberre jellemző, hanem a velünk élő kedvenceinkre is. Ezért is van annyi pufók cica és kutyus.

A macskatartók jelentős része saját magához igazítja cicája étkezését is. Sok állat ugyanis eleve négy fal között él. Ha a gazdi dolgozni jár, reggel és délután eteti meg kedvencét. Akkor, amikor még a vadonban vadásztak bársonytalpú barátaink, akkor sokat mozogtak, és napjaik egy részében a vadászatra koncentráltak. Nagy területeket jártak be, és azt ettek, amit fogtak maguknak.

Mára ez már sok macska esetében csak a múlt. Változtak az idők és ezzel együtt megváltoztak a macskatartási szokások is. Amelyik cica kint is járhat, legalább nagyobb szabadsága van, de a lakásban tartott cicák élete ingerszegényebb. A gazdi naponta kétszer eteti meg kedvencét, és általában nagyobb adagokkal látja el. Sokkal egészségesebb lenne a cicák számára, ha kisebb adagokat kapnának, és azt nem mindig ugyanazon a helyen történne, hanem változatosan. A lakás különböző, magasabb pontjain elhelyezett élelem mozgásra, vadászatra, becserkészésre ösztönzi a cicákat.

Jó megoldás lehet az automata etetők, amelyet a gazdi állíthat be, hogy milyen időközönként juthasson kedvence élelemhez.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)