Jump to content

Apróbb sebek otthoni kezelése

2018. 11. 19. 07:00

Azok a cicák, amelyek kint élnek, vagy amelyek a szabadba is kijárhatnak, jóval több veszélyforrással kell szembenézniük, mint amelyek a lakásban élik mindennapjaikat.

Számolni kell olyan eshetőséggel, hogy a cicánkra rátámadt egy másik macska, esetleg egy kutya. Történetnek kóborlásaik során egyéb sérülések is. Lecsúszhatnak a tetőről, valami éles tárgy felsértheti bőrüket és haza már úgy érkeznek, hogy tele vannak harci sérülésekkel.

Ha úgy jön haza macskánk, hogy valamelyik testrészén a bőr lehorzsolódott és az szennyeződött is, akkor folyó vízzel ki kell mosni a sebet, esetleg sebfertőtlenítő szert is lehet erre alkalmazni. Amennyiben kisebb felületről van szó, talán nem kell azonnal orvoshoz fordulni azzal, hanem a sebtisztítás után a sebbe kristálycukrot kell önteni. Ezt úgy kell megtenni, hogy a sebet teljesen elfedje és ezután steril gézzel be kell kötni a sérült területet.

Ezzel már sokat tehettünk a cica gyógyulásáért, de a kötést eleinte naponta akár kétszer is érdemes cserélni, később elegendővé válik az egyszeri csere is. Nemcsak a gézt kell cserélni, hanem a sebet csapvízzel kell lemosni. Annak szárazra törlése után újabb adag kristálycukor kerüljön a sebre és újabb, steril gézréteggel fedjük el a sebet.

Természetesen a súlyos baleseteket állatorvos lássa el, mint mi.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)