Jump to content

Cicás elővigyázatosságok télen

2018. 12. 02. 19:00

Az állatainkat is fel kell készíteni a hideg időre. A kutyusokról már ejtettünk szót, és most a cicás gazdikhoz intézünk néhány gondolatot.

Beköszöntött az igazi tél. Ez már azt jelenti, hogy nemcsak nekünk kell rétegesebben öltözködnünk, hanem felelős cicás gazdiként minőségi, energiában, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étellel kínáljuk meg macskáinkat. Ekkorra már a macskák sűrűbb és vastagabb bundájúak, a nagyobb védelem érdekében. Úgy tűnhet, hogy cicánk jócskán magára szedett néhány kilót, ám ez csalóka. A tápláló, energiadús ételre nagy szükségük van, mert a nagy bundába egy éhes és vékony cica lakozhat.

Téli időszakban eleve meg kell emelni a cicák ételadagját. Nyáron csökkenteni lehet, de télen ne toljunk ki kedvenceinkkel.

Egyes esetekben szükség lehet táplálékkiegésztő adagolására is, ezt azonban csak akkor tegyük, ha állatorvos javasolja.

Az étel mellett figyelmet kell fordítani az elegendő vízre is. Főleg a kint tartott cicák esetében kell figyelmesebben eljárni. A száraz eledel mellé mindenképp szükséges a folyadékpótlás, ám a mínusz fokban a víz gyorsan befagyhat, ezért azt naponta többször szükséges cserélni.

A lakásban élő macskák helyzete télen is megoldott, de a kint élő cicák számára is biztosítsunk széltől, nedvességtől védett helyet, ahová elhúzódhat a hidegben.

Sokan engedik be macskájukat és kutyájukat is a kazánházba, garázsba annak ellenére, hogy eredetileg a kertben laknak. Ha már beengedjük a cicát is védett helyre, ahol meghúzhatja magát, de onnan csak akkor tud kimenni, ha mi kiengedjünk, akkor macskaalmot érdemes elhelyezni, hogy a dolgát oda tudja elvégezni.

Óvatosan kezeljük  a fagyálló folyadékot. Használat után azonnal zárjuk el, nehogy baleset legyen a hanyagságunkból.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)