Jump to content

Mivel etessük a cicánkat?

2019. 01. 05. 19:00

A macskatartók egy része nem aggódik különösebben macskája etetése miatt. Sok helyen családtagként kezelik és maradékot is adnak nekik, mások pedig csakis speciális macskaeledellel kínálják kedvenceiket.

A szobacicák és a kint élő cicák is lehetnek igazi kedvenceink, akik számára a legjobbat szeretnék, de akkor tudomásul kell venni a doromboló szőrmókokról, hogy ragadozó állatok, akikből sosem fog kiveszni a vadászösztön. Ám mivel régóta az emberrel együtt élő állatról van szó, az ember hajlamos annak megfelelően táplálni a cicát, mint ahogy maga az ember táplálkozik. Ez egyáltalán nem megfelelő tápanyagokhoz juttatja a cicákat.

A helyes macskaetetés lénye a fehérjearányban áll. Ételeinek legalább háromnegyedét a fehérje tegye ki. Ez nem feltétlenül csak húst jelent. Ha a cicának macskaeledelt vásárol a gazdi, akkor abból is a minőségit érdemes.

A legegyszerűbb megoldás a macskák számára előállított ételek adása, ám abból is van száraztáp és konzerv is. Azt már tudjuk, hogy minőségi legyen mindegyik, de ha száraz tápot adunk a cicának, akkor megfelelő mennyiségű vizet is biztosítani kell számára. Amúgy is szükség van a friss folyadékra, de száraz táp esetében ez fokozottan igaz. Ki kell tapasztalni, hogy a macska melyik ételt részesíti előnyben, de változatosabbá lehet tenni, ha váltva kapja a száraztápot és a konzervet.

A cicatartás télen egy kicsit más lehet azoknak a macskáknak az esetében, amelyek ki is járhatnak. Az ő szervezetüket táplálékkiegészítővel fel lehet készíteni a télre, mert nekik erre szükségük is van, de a csak bent élő cicák számára ez elhagyható.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)