Jump to content

Macskagyilkos kutyák? Kutyaütő macskák?

2019. 01. 19. 19:00

A kutya és a macska párosa legalább olyan ismert és elfogadott, mint ahogy az egér és macska párosa. Ezt a Tom and Jerry című mesefilmben jól példázzák is.

Aztán persze jöhetnek azok a videók, fotók, gazdik történetei, amelyek cáfolják, hogy ez minden kutya és macska kapcsolatára igaz. Nagyon sok kutyus lakótársaként kezeli a macskát, és együtt alszanak, együtt töltik mindennapjaikat. Tehát sokan tudják ezt ellenpéldával is bizonyítani.

Bármelyik állat híve is legyünk, nagyjából megegyezik a kutyát és macskát tartók száma (persze a mérleg ide vagy oda billenhet). Azt is tudjuk, hogy mindkét állatfaj okos és értelmes, csomó dologra meg lehet a cicákat és a kutyákat is tanítani.

Míg sokan el tudják mondani azt, hogy kutyája és macskája békében él, addig másik arról beszélnek, hogy a kutya nem viseli jól egy macska közelségét sem. Sőt meg is öli a macskát, amelyik betéved az udvarra.

Ne felejtsük el, hogy vadon élnének, akkor talán egymás ellenségeit jelentenék, hiszen a tét a lét. Vagyis mindketten vadászok, de a kutya a nagyobb, a macska talán a ravaszabb és a fürgébb is. Ha a macska nem is esne a kutya áldozatává, akkor a megszerzett prédáját orozhatná el az eb. Ha pedig nem sikerül a macska menekülése, saját maga is a kutya prédájává válna.

A vadonban tehát ellenfelek lennének, ám ha a szocializációjuk olyan, akkor megtanulnak egymáshoz alkalmazkodni.

A kutyák és macskák is megszokhatják egymás társaságát, de azzal is tisztában vannak, hogy mindketten más fajhoz tartoznak.

Vannak kutyák, akik azonnal elkergetnek minden macskát a területükről, míg más kutyák is megugatják és idegessé válnak, ha macska van a portájukon, de inkább érdeklődést mutatnak a cica iránt, mintsem agresszivitást. Vannak kutyák, akiket túlzottan nem hoz lázba egy macska jelenléte sem.

Habár a kutya-macska harcban a kutya lenne valószínűleg a győztes, azért a kutya sem bolondult meg, hogy belefusson a macska karmaiba. Azonban mindketten vadászok, és ha egy macska a kutya területére sétál be, akkor vagy el tud menekülni az eb elől, vagy nem. Vagy nem érdekli a kutyát a macska jelenléte, vagy igazi ragadozóként táplálékot lát a macskában.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)