Jump to content

Bajt jelez a hányás?!

2019. 03. 30. 19:00

A hányinger, a hányás a szervezet védelmi mechanizmusa, de egyértelmű jelzése annak, hogy valami nem stimmel. Az állatoknál is így van ez.

A macskák esetében teljesen általános a bundájuk nyalogatása, a tisztálkodás ezen formája. A fésűként működő nyelv összegyűjti a szőrt, amelyet a macska le is nyelhet. Az így összegyűlt szőrpamacstól a cica úgy szabadul meg, hogy felöklendezi. Ehhez talán már minden gazdi hozzászokott és nem is ijed meg.

Van azonban, amikor evés után közvetlenül hányt a cica. Első körben nem kell betegségre gondolni. Lehetséges, hogy cicánk túl mohó volt és gyorsan habzsolta be az ételt. Az is lehet, hogy a kelletténél nagyobb adagot kapott, de nem hagyta ott, hanem mindet elfogyasztotta.

Ha nem a saját szőre irritálja a gyomrát, akkor lehet, hogy valami mást nyelt le a cica. A játékos macskák ugyanis bármivel el tudják szórakoztatni magukat, és játék közben akár a szájukba is kerülhet valamilyen darabka.

Az is lehet, hogy az újításból bevezetett étel okoz problémát. A gazdik ugyanis szeretnék minél változatosabbá tenni cicáik étkezését, csakhogy a váltás együtt járhat azzal, hogy allergiás reakciót vált ki. Bármilyen váltást éppen ezért csak fokozatosan lehet bevezetni, hogy kiderüljön, okoz-e valami problémát az állat emésztésében.

Ha azonban a hányás egyre sűrűbben jelentkezik, valamint más tünettel is párosul, akkor érdemes állatorvoshoz fordulni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)