Jump to content

Ha gyakori, hogy egyedül marad a macska

2019. 05. 29. 19:00

Az állattartásról akkor sem mondunk le, ha egymás hegyén-hátán élünk nagyvárosban. A kutyákat is meg tudjuk sétáltatni, macskák esetében pedig még könnyebb a lakásban tartás.

Egyes cicafajták kimondottan élvezik a belső tereket, és nem is nagyon vágynak ki a szabadba. Ennek azonban feltételei vannak, amelyet a gazdiknak teljesíteniük kell.

A felelős állattartás keretén belül úgy érdemes állattal foglalkozni, ha tudunk rájuk időt szakítani a mindennapokban. Aki eljár dolgozni, és lakásban tartott cica gazdija, az azt jelenti, hogy naponta jó néhány órára magára hagyja kedvencét.

Semmi gond, hiszen a macskák a 24 órából 16-ot is átaludhatnak. Nos, ez igaz is, de vannak aktív időszakaik, és ilyenkor nem mindegy, hogy mivel foglalják le magukat.

Érdemes az ablak közelében egy olyan helyet biztosítani a benti cicának, ahonnan kilát. Még akkor is, ha gyérebb a forgalom, vagy a magasban lakunk. Kell egy párkány, egy komód, polc az ablak közelében, ahol trónolhat a cicánk napközben. Olyan tárgyakat hagyjunk az asztalon, a polcon, amelyet nem gond, ha a macska eltávolít onnan. A macskások ismerik cicájuk pofozgatós technikáját, így ha kint hagyunk valamit az asztalon, azt szánt szándékkal tegyük meg. Rakjuk fel a polcra a játékait, néhány dobozt. Kiváló agyat és testet is mozgató játékok azok, amelyekben némi jutalomfalat kerülhet elhelyezésre, és ügyeskedés, okoskodás árán juthat csak hozzá a macska. Kiváló játszóeszköz.

A cica fekhelyét a cica igényeihez igazítsuk. Ott helyezzük el, ahol előszeretettel feküdni szokott. Kell valami, ahol a körmeit élezheti, és a legjobb, ha nem valamelyik bútor az. Kaparófa, fekhely mindenképp szükséges, de kreálhatunk, vásárolhatunk számára olyan építményt, amelyet megmászhat, ráugorhat, játszhat rajta.

Még jobb, ha a cica nem egyedül marad otthon, hanem társaságban. Egy másik cica társasága sokat segíthet, de akár a közös élet egy kutyával is elképzelhető.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)