Jump to content

Nem rosszaságból fakadó

2020. 03. 05. 08:00

Minden macska más személyiséggel rendelkezik, akárcsak az emberek. Köztük vannak, akiket csak a gazdájuk visel el, mások mindenkivel kedvesek.

A kölyök cicák bár kedvesnek tűnő gombócok, de a bent tartott állatok gazdái bizonyára mást is tudnak mondani. A játék mindenekfelett. És ha egy macska unatkozik, akkor bizony keres magának szórakozást, akár a házon belül is. Szétkarmolt bútorok, használati tárgyak, felborogatott lakberendezési cikkek, bepiszkítás az, amivel a gazdi találkozott.

A gazdik hamar rájönnek, hogy ezt unalmukban is csinálhatják a cicák, ezért cselekedni kell. Azért futkorásznak a lakásban, mert a szabadban nem tehetik, de valahol ki kell adniuk a felgyülemlett energiájukat. Ezzel azonban nem idegesíteni szeretnének minket.

A szőnyegre piszkítás esete azt feltételezi, hogy nincs tisztában azzal, hogy rosszat tesz. A macskaalmot, ha olyan helyre tesszük, ami számunkra megfelelő, de a macska számára nem, akkor ne csodálkozzunk, ha nem oda végzi a dolgát.

Az ember által rossznak ítélt viselkedés mögött mindig húzódik konkrét ok, amiért azt teszi a cica.

El kell fogadni, hogy a macska vadász, és rendszerint éjszaka aktív. Szeretnek felugrani magas helyekre, területe van, amelyet véd. A karmaik a vadászfegyvereik, és nemcsak a behúzásával védik azokat, hanem élesítik is. Ha pedig bent vannak a lakásban, akkor mindezt ott teszik meg, ahol tudják, így bánják ezt a bútorok, használati tárgyaink. Ezeknek a macskajellemzőknek az ismeretében pedig talán könnyebb kitalálni azt is, hogy miért viselkednek furán.

Újabb háziállat vagy egy baba érkezése is viselkedésváltozást okozhat, mint ahogy egy költözés is megváltoztatja a cicákat, de egy betegség is okozhat változást.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)