Jump to content

Macskacsalád születik – a jelek

2022. 08. 09. 19:00

A felelős macskatartásba beletartozik az is, hogy gondoskodunk a nem várt szaporulat megakadályozásában.

Bízhatunk a szerencsében és az elzárásban, de a házból kijáró nőstény cicák nem fognak kérésre működni. Akármilyen jó viszonyt ápolunk a cicánkkal, az ösztönök és a hormonok arra vezérlik, hogy hímet keressen magának, hogy később utódokat hozhasson a világra.

Így működnek a hím macskák is, csak a gazdikat kevésbé érdekli mindez, hiszen nem visz haza szaporulatot.

Nos, ha a nőstény macska túlságosan sokat van távol, akkor joggal gondolhatunk arra, hogy szaporodási időszak van. Honnan tudhatjuk, hogy vemhes a cicánk?

Azt tudni kell, hogy a vemhességi idő legalább 60 napot jelent. Ahogy az ember esetében is, az elején semmi sem látszik. Az áldott állapot csak később feltűnő, és ez a cicáknál is így van.

Az egyik jel lehet, ha a tüzelés megszűnik. Ugyancsak árulkodó jel a nagyon jó (túlságosan is) étvágy. Sőt, akár még rosszullét, reggeli hányás is jelentkezhet.

Sokkal szemmelláthatóbb jel a pocak növekedése, a mellbimbók megduzzadása és elszíneződése.  Ugyanakkor az anyai ösztön beindulásával a vemhes cicánk lehet, hogy sokkal inkább keresni fogja a közelségünket. Sőt, ahogy közeledik az ellés ideje, úgy fogja keresni a megfelelő helyet, ahol majd világra hozhatja kicsinyeit.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)