Jump to content

Megért a cicád vagy csak megszokott téged?

2022. 10. 17. 19:00

A lélek egészsége összefügg a fizikai egészségünkkel. Ez mára már nemcsak ismert, de egyértelmű tény. Éppen ezért van szükség minden olyan tevékenységre, amely a feszültséget segít oldani.

Bármi lehet az, ami segít leküzdeni a stresszel járó negatívumokat. Van, akinek a sport, másnak valamilyen hobbi az, és van, akinek az állatokkal való foglalkozás jelenti a legjobb stresszűzést. Erre pedig ma már egy munkakört is találtak: terápiás állatok.

Több háziállat régóta az ember társa az otthonaikban vagy a körül, azonban a kutya és a macska igazi társállattá nőtte ki magát. Nem véletlen az sem, hogy terápiás állatként is olyan gyakran foglalkoztatottak. A kutyák rendkívüli szaglásukkal szó szerint akár a bajt is kiszagolhatják, a macskáknak pedig hihetetlenül jól működnek a „megérzéseik”. Mire kell gondolni? A cicák szó szerint megérzik, ha a gazdi szomorú és segítő szándékkal támogatnak, vagyis mellénk bújnak. Az érintkezés, a cica simogatása pedig olyan hormonokat szabadít fel, amely erősíti a kötődést, ugyanakkor pozitívan hat az egész szervezetre.

Ez a fajta megérzés vajon azt jelenti, hogy a macska képes átérezni az ember fájdalmát, baját? Úgy tűnik, hogy nem az empátia áll a háttérben, hanem az ember és macskája közötti kapcsolat mélysége. Vagyis, ha a gazdi szomorú, arra a cica is annak megfelelően reagál és igaz ez az örömteli pillanatokra is. Ugyanakkor idegenek búskomor vagy épp boldog arckifejezésére közömbösen reagál.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)