Jump to content

Ne divatból válasszunk otthonra díszmadarat

2014. 01. 13. 17:07

Ha díszmadár lakik velünk, a természet varázslatos világának egy darabkáját tudhatjuk a közvetlen közelünkben. Jellemzően megnövekszik az érdeklődés egy-egy faj iránt, ha valamely sugárzott médiában róla szóló természet-, vagy éppen gyermekfilmet játszanak. Ezek a tájékoztatások azonban sokszor megtévesztőek.

Az állatokról szóló filmek olykor hamis képet adnak, és olyan elvárásokat támasztanak, melyeknek az állatka nem tud megfelelni. Sajnos ezeket a téves információkat még meg is erősíti néhány lelkiismeretlen eladó, kereskedő, akiknek fontosabb a haszonszerzés, mint az általuk eladni kívánt élőlény további sorsa. És bizony azt is tudomásul illik venni, hogy nemcsak a leendő kedvencnek kell megfelelni a gazdi számára, de ez fordítva is igaz.

Aki kevés szabadidővel rendelkezik, az díszítse kertjét díszfácánok, galambok, díszbaromfik volierjeivel, párban vegyen papagájt, netán készítsen el egy ún. "zöldsarkot" egzótákkal a lakás egy nyugodtabb szegletében, vagyis olyan állatot válasszon, amelyik nem igényli az ember állandó közelségét. Ennek a feltételnek sokszor jobban megfelel egy szerény anyagi értékű törpehörcsög, mint egy drága papagáj.

De, ha már papagáj, úgy elsősorban a domesztikálódás útján elöljáró nimfa vagy hullámos beszerzését ajánlanánk, mivel belőlük sokkal könnyebben válik az emberi társaságot kereső, bújós, cserfes "szobamadár", mint egy ritka, de a szabadság emlékét még intenzíven a génjeiben hordozó nagypapagájból. Természetesen, fajtától, egyedtől függően lehet még számos olyan papagájféle, ami kisebb, nagyobb kompromisszum kötéssel alkalmas az együttélésre, de nagyon sok múlik a gazdi hozzáállásán, türelmén is.

Ha a párban tartás feltételei adottak, akkor a legideálisabb, ha így vásárolunk madarat, vagy legalábbis, a későbbiekben esetlegesen adódó problémák esetén megoldható legyen egy ellenkező nemű pár beszerzése, elhelyezése.

Nagyon sok megkeresést kaptunk már, hogy valaki jákópapagájt, kakadut szeretne. Ilyenkor nem mindenki veszi jó néven, ha olyan magánügynek tűnő dolgairól kérdezzük, mint hogy mennyi időt tudna a madárral tölteni. Aki önmaga előtt sem ismeri el, hogy csak státuszszimbólumot, drága lakásdíszt akar, az bizony nagyot fog csalódni, mivel ezek a madarak, kellő törődés, foglalkozás nélkül, szinte kivétel nélkül tolltépős, öncsonkító állatokká válnak.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/haziallat.hu