Jump to content

Megtanítható beszélni a papagájunk

2014. 04. 11. 12:38

Nagyon sok ember szereti a papagájokat, és rengetegen szeretnék őket úgy nevelni, ahogy a filmekben is látni, a kézre ültetni és beszélni tanítani. Ez azonban nem megy olyan könnyen. Sőt! Akinek ilyen tervei vannak, elsősorban fiatal, fél év alatti, kézzel nevelt papagájt érdemes vennie. Egyáltalán kinek ajánlott a papagáj? Sokan csak azért szeretnének, mert a szomszéd Karcsikának is van, vagy valamelyik huszadrangú „celebnél” is volt egy tévéműsorban. Egy biztos, ahhoz, hogy megszokjon minket a madarunk elég időt és energiát kell rá szentelnünk. Ugyanakkor, ha valamelyik családtagunk rend vagy tisztaság mániás, felejtsük el a papagájt, mert nem kis kosszal (magok, tollak) jár.

Kezdő madártartók új házi-kedvencüknek csak és kizárólag kézzel nevelt, szelíd madarat válasszanak. A papagájok nagy része megtanítható ’beszélni’. Ez persze nem igaz, hiszen a papagáj nem beszél, hanem beszédet, illetve hangokat utánoz. A beszéd- és hangutánzó képesség azonban faj-egyedfüggő.

Sokan úgy tudják, hogy csak a hím ivarú madarak taníthatók meg beszélni. Ez azonban hatalmas tévhit, hiszen számos tojó is kiváló hangutánzó. A papagájok beszédtehetségének több oka van. Egyrészt anatómiai sajátosságuk: a gégefőről hiányzik egy olyan izom, mely a legtöbb madárfajnál megtalálható, másrészt igen egyszerűen: szeretnek hangokat, viselkedésformákat utánozni.

Beszédre tanítani, csak szelíd, kiegyensúlyozott madarat lehet. Ha a madár vad és fél tőlünk, akkor közeledésünket támadásnak véli, és csak menekülni fog. Elsősorban nyugodt környezetet kell biztosítanunk számára.

A legcélravezetőbb módszer, amikor valamilyen kontaktusba lépünk a madárral - etetés, simogatás, takarítás közben -, akkor szólítsuk a nevén, vagy a kívánt szavakat ismételgessük neki. Egy biztos, nem szabad feladni, hiszen nem egyik napról a másikra tanul meg beszélni, az első szó megtanítása a legnehezebb, később már könnyebben tanulnak.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu