Jump to content

A madarak megtanulják, melyik anyag hasznosabb a fészekrakáshoz

2014. 04. 15. 15:20

A madarak képesek megtanulni, melyik anyag használható jobban a fészekrakáshoz - derült ki egy új kutatásból. Korábban úgy vélték, a gének határozzák meg, milyen építőelemekből rakja fészkét a madár, azaz minden faj saját, veleszületett fészekprogrammal rendelkezik. A kísérletek azonban azt mutatták, a fészek építése sokkal összetettebb, tanulásra épülő folyamat - tudósított a BBC hírportálja a Procedings-B című brit tudományos lapban ismertetett kutatásról.

A kísérletben zebrapintyeknek kínáltak merevebb és puhább madzagot a fészekrakáshoz. "A merevebb madzagot választották, ezzel hatékonyabban tudtak dolgozni, és kevesebb is elég volt a munkához" - magyarázta Ida Bailey, a St. Andrews Egyetem kutatója.

A madarak tanulási képességeit vizsgálva azt tesztelték, képesek-e megtanulni a különbséget az építőanyagok között. Egyik pintycsoport lazább, a másik erősebb, merevebb madzagokat kapott, hogy fészket építsenek belőlük.

A következő lépésben választaniuk kellett a kétféle madzag között. Ekkor azok, amelyeknek előzőleg a gyengébb madzagból kellett dolgozniuk, azonnal a merevebbet választották. "Ez azt mutatja, a döntéseikben nagy szerepet játszik a tanulás" - következtettek a kutatók.

A zebrapinty kedvelt madárfaj, amely több magyar háztartásban is megtalálható. Hossza 10-11 centiméter, testtömege 8–9 gramm. A hím feje oldalt gesztenyebarna, fejének első része fehér, elől és hátul függőleges fekete vonal határolja. A torok és a begy ezüstszürke, fekete hullámokkal; a mellkas fekete. A tojó többnyire szürkésbarna, szeme alatt fekete függőleges csíkkal. A farok mindkét nemnél fekete-fehér sávos. A csőr rövid, kúp alakú, ideális a magevő madár számára, a hímeknél világító piros, a nőstényeké világosabb, narancssárga.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/MTI