Jump to content

Milyen madarat vegyünk a gyereknek?

2014. 04. 24. 15:22

A legtöbb gyerek szeretne valamilyen háziállatot, hogy gondoskodhassanak valakiről. Ez azonban legtöbbször pénz, és hely függő. Sokan úgy gondolják, a madár a legjobb megoldás, hiszen elvan a kalitkában, csak etetni és itatni kell, és ha jól vigyázunk rá, el se tud szökni. Azonban mielőtt döntünk, tisztában kell lennünk néhány fontos tényezővel. A madár kiválasztásakor megnehezítheti a helyzetünket, hogy milyen szempont alapján is döntsünk egy-egy madárfaj mellett. Szépség? Hang? Hangosság? Pedig sokkal fontosabb szempont az adott faj táplálkozási szokása és igényei.

Amennyiben a madarat házi kedvencnek szánjuk, csak fiatal példányt válasszunk, így nagyobb annak a lehetősége, hogy a madár szelíd lesz. Ugyanakkor vannak olyan madarak, melyek kifejezetten sok törődést igényelnek, míg mások, különleges étrendet.

Emellett is számos dologra figyelni kell, ha madarat választunk otthonra. Fontos, hogy ki nézzünk egy olyan helyiséget, ahol madarunknak ki tudunk alakítani egy nyugodt, békés, világos, huzattól mentes helyet. Ha lehet, ez ne a konyha legyen, hisz a madárnak nem tesz jót a gőz, pára, a zsír.

Fontos a megfelelő, a madár méretéhez igazított kalitka. Nagyon lényeges szempont, hogy a madár kényelmesen elférjen majd a kalitkában. Figyeljünk a praktikusságra hiszen már kapható olyan kalitka is, melynek az alsó tálcája kihúzható, így könnyű a takarítása, illetve az etetőket is ki tudjuk takarítani a kalitkába nyúlás nélkül.

A boltokban kapható kalitkákhoz általában műanyag ülőrudakat adnak. Ezeket azonnal cseréljük le fa ülőrúdakra. Olyan átmérőjű ágat válasszunk, melyet a madár lába nem ér át, de kényelmesen tud rajta kapaszkodni.

Szinte minden madár társas lény. Ha megengedhetjük magunknak, párban vásároljunk madarat, hogy a hétköznapokon mikor dolgozunk, madarunk ne unatkozzon egyedül a lakásban.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikervenc.hu/tollasszepsegek.freewb.hu