Jump to content

Melyek a legkedveltebb díszmadarak?

2014. 06. 26. 17:31

Számos háztartásban tartanak díszmadarakat, de egy-két kivételtől eltekintve, a legtöbb helyen a hullámos papagáj, a nimfapapagáj, a rózsásfejű törpepapagáj, a zebrapinty és a kanári a házi kedvenc. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen ezeket ismerjük a legjobban.  De vajon miért ők a legnépszerűbbek?

A hullámos papagáj rendkívül intelligens madár, és valóságos nyelvtehetség. Érett, idős koráig megőrzi játékosságát és kíváncsiságát, és kellő szorgalommal egészen kézhez szoktatható. Azonban az ember társaságánál többre vágyik – rajban élő madárként legalább egy fajtársával együtt kell tartani, de még jobb, ha együtt van az egész papagájcsalád.

A zebrapinty nem kötődik különösebben az emberhez, de már a puszta megfigyelése is kitűnő szórakozás. Ez az egzotikus madár párban, illetve rajban szeret élni. Ha nem akarunk szaporulatot, akkor két hímet vásároljunk. Akármilyen kicsi is, a zebrapintynek hatalmas igénye van a testmozgásra.

A nimfapapagáj gondtalan, boldog természetével nyűgözi le az embert. Ha elnyerjük a bizalmát, akkor rövid időn belül szoros kapcsolatot alakít ki „embercsaládjával”. Játékos madár, és szereti, ha simogatják a tollát. A nimfapapagájt is legalább két példányból álló rajban kell tartani. A kanári napsárga tollaival és csodálatos hangjával a ház minden lakóját jókedvre deríti. Rendkívül társaságkedvelő madár, mely csak akkor lehet boldog, ha több fajtársával együtt tartják.

Egyre többen választják otthonukban tartott kedvencként ezt az apró, színes törpepapagájt. Ez a madár erősen kötődik párjához, de csoportban, más párokkal is szívesen él együtt. A törpepapagáj soha nem lesz olyan szelíd, mint a hullámos vagy a nimfapapagáj, cserében természetes viselkedésformáinak teljes skálája emberi környezetben is jól megfigyelhető.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/fressnapf.hu