Jump to content

Főszerepben a zebrapinty

2014. 07. 24. 12:23

Igen népszerű otthoni kedvencek a madarak. Van aki papagájt tart, van aki mást. Mi most a a zebrapinttyel fogunk kicsit közelebbről megismerkedni. Mai főszereplőnk, a Taeniopygia guttata a madarak osztályának, a verébalakúak rendjébe és ezen belül is a díszpintyfélék családjába tartozik.

Ausztráliában őshonos, de megtalálható még Indonéziában is. Testhossza körülbelül 10-11 cm, tömege 8-9 gramm. A hím fejének első része fehér, oldalt gesztenyebarna, elől és hátul pedig függőleges csík határolja. Ezüstszürke a torok és a begy, amely fekete hullámokkal tarkított, mellkasa fekete. A tojó egyszínű szürkésbarna, a szeme alatt van fekete csík. Mindkét nem farka fekete-fehér sávos. Csőrük rövid, kúp alakú, amely a hímeknél rikító piros, a tojóknál pedig narancssárga.

Már a XIX. században is tartották kalitkában, de közkedveltté csak a XX. században váltak. A zebrapinty mára már igazi háziállattá vált és a tenyésztések révén több, a vadszínűtől eltérő is elterjedt.

A zebrapintyet más díszmadárhoz hasonlóan kalitkában szokás tartani. A kalitka inkább szélesebb legyen, mint magasabb. Mivel elég sok szemetet termelnek ezek a pici madárkák, így előnyös lehet a kivehető betétes kalitka. A pinty nagy mozgásteret igénylő madár, ezért minimum 50*40*30 cm kalitka szükséges. A kalitka fontos tartozéka az etető és az itató. Etetésükhöz az állatkereskedésben kapható magkeverék tökéletesen megfelel, amelyből az etetőbe téve a pinty bármikor csipegethet. A magkeveréken kívül szükséges zöldségeket és gyümölcsöket adni madarunknak, pl. sárgarépa, saláta, paraj, alma. Szeretik a szintén állatkereskedésben kapható fürtös kölest is. Ezeken kívül változatossá tehetjük díszmadarunk étrendjét, ha főtt tojást összetörünk és ahhoz darált kekszet keverünk pár csepp tejjel. A téli hónapok igazán jó étrend kiegészítője ez. Fontos, hogy itatójukban mindig friss víz legyen. Ezen kívül hasznos szórakoztató berendezésül szolgálhat a hinta, melyet nagyon szeretnek a pintyek.
A zebrapintyeket lehet fürdetni, kimondottan élvezik. Ehhez kapható a műanyag madárfürdető, amelybe tiszta, szobahőmérsékletű csapvíz engedésével biztosíthatjuk madarainknak a fürdés lehetőségét. Ősszel és télen természetesen nem ajánlott a megfázás lehetősége miatt. Ha nem szeretnénk madárfürdetőre költeni, megteszi egy laposabb kisméretű tányér is.

A zebrapinty társas madár, a szabadban is kolóniákban él tartós párkapcsolatban. Vagyis ha kalitkában akarunk egy madárkát tartani, az állatkínzás. Nagyon megviseli a pintyet, tehát minimum két pinty az ideális egy átlagos méretű kalitkába.

(Fotó:hu.wikipedia.org)