Jump to content

Nemespapagáj

2014. 09. 13. 09:00

Első ránézésre egy nem hozzáértő számára úgy tűnhet, hogy a nemespapagáj tojója és hímje nem egyazon fajhoz tartoznak, hiszen annyira különbözik a színük.

A nemespapagáj (Eclectus roratus) a madarak osztályába, a papagájalakúak rendjébe, a papagájfélék családjában tartozik, nem egyetlen fajról van szó.

Eredetileg Új-Guineában, Indonéziában, Ausztráliában és más szigetcsoportokon élnek. Néhány szigetre díszállatként került, van olyan hely ahová viszont nem sikerült betelepíteni.
Fészkeiket magas trópusi fák tetején, mélyen bevájtan találhatók.

A nemespapagájnak 9 alfaja ismeretes, amelyek közül hazánkban leginkább az Eclectus roratus roratus található meg, valamint elenyésző számban más alfajok és ezek keveredett példányai.

Hossza 30-35 cm, szárnyfesztávolsága 70 centiméter is lehet. Alfajtól függ a testsúlya, de 380-520 gramm közötti.
Az alfajok között is nagyon eltérő tollazata van a tojónak és a hímnek, amely valószínűleg a túlélési esélyt növeli természetes közegükben. A hímek élénk zöld tolla meg sem látszik a lombkoronában, pedig sokat időt tölt ott azzal, hogy élelem után kutasson. A tojók piros-kék tollazata pedig a rejtőzködő funkciót látja el. Erősen domináns a tojó.

Otthoni tartásra jobban ajánlott a hím madár, mert nem agresszív és hamar kötődik a gazdájához. Kevés tollport termel, ezért még a tollporra allergiás személyek is tarthatnak otthonukban nemespapagájt. Remek hangutánzó tehetsége van.

Kimondottan társas lények, szabadon élő társaik akár közel százan is egy helyre gyűlhetnek össze, és még az élelmet is csoportban keresik. Magvakkal, növények leveleivel, virágaival és gyümölcsökkel táplálkoznak.


Háziállatként ne adjunk neki magas vastartalmú táplálékot, mert erre nagyon érzékeny. Kedveli a zöldségeket, gyümölcsöket és a csírázott magvakat.
Nyugodt madár, de esténként igen nagy hanggal van.
Akár 40-50 évig is élhet.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: tek-bull.com)