Jump to content

Balkáni gerle

2014. 09. 14. 16:00

A köznyelvben csak vadgalamb néven ismert városi madarunk Ázsiából indult hódító útjára, eljutott Törökországba, bevette a Balkánt, majd egész Európát elfoglalta.

A balkáni gerle a galambalakúak rendjébe, a galambfélék családjába tartozó faj. Elterjeszkedése annyira sikeres volt, hogy egész Európában elterjedt. Szinte nincs olyan ember, aki e madár láttán ne tudná azonnal, hogy vadgalamb.

A XX. század közepén zajlott le a balkáni gerle térhódítása, Magyarországon 1930-ban észlelték először, azóta már Angliában is megvetette a lábát. Betelepítették Japánba és meghonosították az amerikai kontinensen is. Terjeszkedése még nem ért véget.

Ez a közepes termetű, világosszürke színű madár, ha facsoportokat talál, fészket rak. Nem kedveli a hegyvidéki területeket, amelyek sűrű fával övezettek. Kedveli azonban a tanyavidéket, falvakat, városok parkjaiban, de a kertekben is költ.

A balkáni gerle az kedveli az emberi településeket. Annyira gyorsan terjeszkedő faj, hogy a vadgerlét ki szorította a külterületekre. A házigalamb azonban nem tekinthető vetélytársának, mert az nagyobb testű madár, elzavarja területéről. Abban is különböznek, hogy a balkáni gerle fákon rak fészket, míg a házigalamb az épületeket részesíti előnyben. Konkurencia ezen két faj között tehát nincs.

Gyomnövények és kultúrnövények magvaival táplálkozik. Ha madáretető közelébe jut, szívesen csemegézik onnan is. A városokban pedig az ember által hátrahagyott tápláléktörmeléket csipegeti össze.


A balkáni gerle egyszínű, szürke tollazatú, fekete gallérjáról könnyen fel lehet ismerni. Általában márciustól októberig költ, de előfordul, hogy néha még télen is.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)