Jump to content

A kék páva

2014. 10. 07. 16:00

Ki ne ismerné azt a madarat, amelynek hímje színesen pompázó és lebegtető módosult háttollazatát mutatja peckesen? Természetesen a páváról van szó.

A páva Ceylon szigetén és Indiában őshonos madár, egyben indiai nemzeti madara. Tudományos neve Pavo cristatus.

Európába Nagy Sándor által került be. A kertek és parkok madara volt a páva. Hiába igyekeztek már az ókortól háziasítani ezt a fajt, teljesen sosem sikerült. Megmarad félvad madárfajnak.
A kék pávát nevezik indiai pávának is, amely a madarak osztályában, a tyúkalakúak rendjébe és a fácánfélék családjába tartozik.

A páva elterjedéséhez hozzájárult a hím egyedek színes háttollazata, amelynek hossza elérheti az akár 1,5 métert is.
A páva fejtetőjén bóbita található, amely aranyos zöld fémes árnyalatú tollakból áll. Csőre aránylag vastag, szárnyai lekerekítettek és rövidek. Háta aranyos zöld és kék színű, hasa barnászöld. A kakas dísztollai két éves kor körül kezdenek kinőni, 18 db kormánytollas farkát legyezőként fel tudja emelni, ezzel tartja meg módosult és pompázatos háttollait. A pávakakas testhossza 110-125 cm, a tojóé 95 cm. A hímek súlya 4-6 kg, a tojóké pedig 2,7-4 kg. Csapatokban élnek, röpképesek ugyan, de a földön tartózkodnak többnyire.
Rikácsoló, már-már kellemetlen a hangja. Akár 15-20 évig elél.
Ha fiatalon kerül egy páva az emberek közé, akkor a bizalmukba férkőzhetünk, de később nagy a stresszfaktor.

Tartása legalább egy hektáros és megfelelő kerítésmagassággal ellátott területen ajánlott. Nem árt azonban a szárnytollak hosszának kurtítása sem. Zárt tartásánál ajánlott a minimum 20 m2-es hely, amelyen egy pávapár tud élni.

Főképp rovarokkal, magvakkal táplálkozik. A búza, a kukorica, a napraforgó az alaptakarmány, de ki lehet egészíteni pulykatáppal és egyéb magvakkal is.
2-3 éves korukra érik el az ivarérettséget. Évente egyszer költenek, a költési időszak április és szeptember között van, 28 napos a kotlási idő.

A kék páva másik rokona a zöld páva. A páva mindig is a kivagyiság jelképe volt.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)