Jump to content

Madáretetés mikéntjei

2014. 10. 27. 16:05

Csiripelő kedvenceink is olyan nagy odafigyelést érdemelnek, mint négylábú barátaink. Ezért nem mindegy hogy mi és mikor kerül az etetőjükbe.

A fő hangsúly mégis a rendszerességen van, hiszen madaraink nehezen viselik a koplalást. Fontos, hogy mindig biztosítva legyen számukra a friss víz, és az is egy fontos tényező, hogy nagyjából mindig ugyanabban az időpontban adjunk madarainknak enni.

Az etetőt megtölthetjük magvakkal, gyümölcsdarabokkal, felszelt zöldségekkel vagy akár szárított, netán friss rovarokkal. Függ persze attól, hogy milyen madarunk van, mik az igényei.
Nagyon fontos, hogy a megfelelő ásványi anyagok is biztosítva legyenek számukra, úgymint homok, szépia stb.
Az állatkereskedésben kapható magkeverékeken kívül csíráztatott, félérett magokat is adhatunk, ettől változatosabb lesz az étrend.

Zöldségek, gyümölcsök is adhatók kedvenceinknek. A lédúsabb gyümölcsöket óvatosabban adjuk, mert hasmenést okozhatnak nagyobb mennyiségben.
A zöldségek egészségesek a madaraknak, de ezen kívül akár berakhatunk a kalitkába friss gyümölcsfaág, akácfa-, fűzfagally is, amely akár ülőrúd ként is funkcionálhat.
A legtöbb kalitkában tartott madár magvakat fogyaszt, azért néha nem árt egy kis állati fehérje sem, ami lehet lisztkukac, sajt, főtt tojás.

A zúzógyomú madarak megfelelő emésztéséhez szükséges a homok, az apró kavicsok csipegetése. Ahhoz, hogy szárnyas kedvencünk egészséges legyen, szüksége lehet a vitaminok pótlására.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: pixabay.com)