Jump to content

Tokaj meggyógyult

2014. 12. 18. 16:00

Tokaj egy parlagi sas, amelyet legyengült állapotban találtak Békés megyében. Történetét megtudhatod, ha elolvasod a cikket.

A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai fogták be a Szabadkígyós és Kétegyháza közötti védett területén azt a sast, amely nagyon le volt gyengülve és mérgezésre utaló tüneteket mutatott. A ragadozó madarat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai a helyi állatorvossal kivizsgáltatták, majd a Fővárosi Állat- és Növénykert vette gondozásba Tokajnak keresztelt madarat.

Szerencsére reagált a kezelésekre, és pár nap múlva már nyoma sem volt a mérgezésnek. Mivel azonban még gyenge volt, fel kellett erősíteni fizikai állapotát.
Tokaj nagyon szerencsés, hiszen képes segítség nélkül boldogulni, így visszakerülhetett a természetbe, ami a saját környezetében történt meg. Ha pedig már az ember közelébe került, akkor ellátták GPS jeladó készülékkel, hogy nyomon tudják követni Tokaj sorsát, tartózkodását.

Sok parlagi sas esik áldozatul szándékos vagy véletlen mérgezésnek. Ennek visszaszorítása, valamint a mérgezett állatok ellátása, mentése a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hatásköre. Az európai uniós támogatásban részesülő program keretén belül megkezdődött a parlagi sas védelme, amelyben részt vesz a Fővárosi Állat- és Növénykerttel együtt számos nemzeti park is.
A parlagi sas fokozottan védett ragadozó madár.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: enmg.hu)