Jump to content

Hazánkban telelő gólyák – 1. rész

2015. 01. 08. 09:00

Évről évre marad nálunk telelő fehérgólya. Ennek oka általában nem egészségügyi okai vannak, de akkor mi?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez minden évben érkeznek bejelentések arról, hogy vannak gólyák, amelyek nem keltek útra. A madarak általában röpképesek, nincs semmilyen egészségügyi problémájuk. Mi lehet annak az oka, hogy nem tartanak a többiekkel?

Az lehet a magyarázat, hogy a nálunk telelő madarak nem érzik kockázatosabbnak azt, ha itt maradnak, mint a több tízezer kilométeres távolságot oda és vissza. Vélhetően ezek a példányok ezt az alkalmazkodási stratégiát gyakorolják.

Mint az emberek között is, az állatoknál is vannak különös viselkedésű egyedek. Ezek többnyire elpusztulnak szélsőséges viselkedésük miatt, azonban, ha változik a környezet, ezek a példányok életben maradhatnak és szaporodhatnak pontosan az átlagostól eltérő viselkedésüknek köszönhetően.

A fehérgólyák étrendje igen változatos. Főképp rovarokat esznek, de elfogyasztják a férgeket, halakat, kétéltűeket, kisrágcsálókat, kígyókat, más madarak tojásait és akár fiókáit is. Amikor befagynak a tavak vizei, nem jutnak hozzá a halakhoz, akkor kisebb rágcsálókon élnek.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu)