Jump to content

Beszédtanulás

2015. 01. 15. 09:00

Ha papagájról van szó, akkor sokak álma, hogy egyszer emberi nyelven szólaljon meg. Hogyan kezdjük a beszédtanítást?

Némelyik papagájfajta képes lemásolni a mi beszédünket, de ez nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni. Türelemre és időre van szükség. A beszédre alkalmas papagájok között is van kimondottan fogékony, beszédes, ez az afrikai szürkepapagáj, amely több száz szó megtanulására is képes. Emellett persze nagyon intelligens, nem szereti, ha nincs társasága. Ennek érdekében olyan helyen legyen a madár, hogy több ember vegye körül. Ügyelni kell arra, hogy csak olyat beszéljenek a környezetében, amit vissza is akarnak hallani. Vagyis mellőzzék a káromkodást. Erre azért különösen fogékonyak, mert nagy szenvedéllyel és hangosabban mondjuk ki a szitokszavakat, így hamarabb meg is tanulják.

A tanítást érdemes reggel és este időzíteni, mert akkor aktív a tollas. Egyszerre egy szót tanítsunk a madárnak. Nem fogja a papagáj elsőre tisztán és érhetően mondani. Ilyenkor kellő türelmet kell tanúsítani. Naponta legalább 20 percig foglalkozzunk vele, a lecke után pedig jutalom jár. Ideális esetben mindig ugyanaz a személy tanítja a madarat. Ha megtanult egy szót, akkor érdemes a következővel próbálkozni. Érdemes tudni, hogy a papagáj a megfelelő időben és szituációban képes alkalmazni a megtanult szavakat.

Egyes példányok csak hónapok múlva motyognak valamit. Vagyis kitartás, türelem, sok törődés, tanítás szükséges ahhoz, hogy szóra bírjuk madarunkat.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: parameter.sk)