Jump to content

Gólyák kényszerű irtása

2015. 01. 20. 09:00

Legtöbbünkben kellemes érzést vált ki, ha látjuk a tavasszal megjelenő, hosszú lábú és csőrű költöző madarakat, a gólyákat. Azon vagyunk, hogy biztosítsuk a költésükhöz szükséges feltételeket. A beteg példányokat megfelelő ellátásban részesítjük, nem pedig kiírtjuk. Vannak kivételes helyzetek.

Ám Mecklenburg-Elő-Pomeránia állatkertjében sem jó kedvvel láttak hozzá a madarak tudatos irtásához. Kényszerhelyzet volt ez, olyan azért volt szükséges, hogy a madárinfluenza ne terjedjen tovább. Ugyanis a H5N8 törzset találták az egyik gólyatetemben.

Sajnos az elpusztult madárral együtt élő másik kilenc gólyát, valamint az azokkal egy kifutóban élő 23 kacsát is el kellett pusztítani.

Az állatkertben több mint 500 madár él, amelyből 30 különösen ritka és védett fajnak számít. Minden szárnyast meg kell vizsgálni. Nem tudni, hogyan került a 2011 óta az állatkertben élő gólya szervezetébe a vírus. Az intézmény ideiglenesen zárva tartott, pár nap múlva már részlegesen megnyitották a kapukat az érdeklődőknek.

Tavaly év végén már a közelben felütötte a fejét a madárinfluenza, amelynek következtében több tízezer szárnyast le kellett ölni. Még a közelben élő díszmadarakat is megvizsgálják.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: richpoi.com)