Jump to content

Mérgezés áldozatai

2015. 03. 22. 09:00

Két elhullott parlagi sas tetemét találták meg. Lehet megmérgezték őket?

A parlagi sas hazánk egyik őshonos, fokozottan védett ragadozó madara. Néhány százra becsülik hazai állományát, de vannak nálunk telelő példányok is.

Az egyik, Remény nevezetű egyed útját kikelése óta nyomon követték. A Bükki Nemzeti park munkatársai egy elhagyott fészekben találtak rá a tojásra, amelyet a Körös-Maros Nemzeti Parkba vittek kikelteni. Felnevelkedésekor számos segítséget kapott a fióka. GPS-jeladóval ellátták a szakemberek, hogy nyomon tudják követni útját. Főleg hazánk keleti részét repülte át, de átnézett Romániába, Szlovákiába, Szerbiába és Lengyelországba is.

Mivel Remény nyomkövetője egy ideje már ugyanarról a helyről küldött információkat, így a természetvédelmi szakemberek gyanakodni kezdtek. Baljós érzésük volt, amely sajnos be is igazolódott. Remény tetemére az egyetlen közép-európai méreg- és tetemkereső kutya segítségével találtak rá. Ez a hihetetlen orrú kutyus, Falco vezette az elpusztult Reményhez a természetvédelmi szakembereket.

A parlagi sas pusztulását méreg okozta, habár ezt sejtették. A két sas görcsös testtartása is erre utalt. Sajnos, ez nem ritka. A szándékos és a véletlen mérgezés jelentős a ragadozó madarak körében. A faj védelme érdekében létrehozták a parlagisas-védelmi programot és egy mérgezésellenes kerekasztalt. Az állatorvosok, az Országos Magyar Vadászkamara és még más szervezetek is azon fáradoznak, hogy a mérgezéseket visszaszorítsák.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: kmnp.hu)